Enligt nätrapporten från Friends 2017 så har var tredje person i åldrarna 10-16 år utsatts för kränkning eller sexuella trakasserier på nätet. Detta rapporterar Svenska dagbladet 170427. Statistiken omnämns vara ganska oförändrad de senaste tre åren. Problemet med en sådan här rapport är att en kränkning är något som alltid utgår från mottagaren och inte avsändaren. Oavsett vad som sägs eller görs och med hur goda intentioner det än finns har det ingen betydelse då mottagaren alltid har tolkningsföreträde när det gäller just termen att “känna sig kränkt”. Det vill säga; Även om en person missförstår vad du säger och känner sig kränkt trots att du inte på något vis sagt något nedsättande existerar ändå detta tolkningsföreträde. Problemet uppstår därmed att det är oerhört svårt att säga någonting om denna statistik rörande kränkningar. Men istället för att vara pessimist bestämmer jag mig för att gräva djupare och faktiskt läsa hela rapporten själv.

Rapporten inleds med att tala om en hopplöshet som barn och ungdomar känner inför att vuxna inte kan göra någonting för att motverka det som sker och att sexulla trakaserier av unga tjejer blivit normaliserade. Vilket i sig kan beror på att friends definiering av sexuella trakasserier även innefattar normala handlingar av personer som flörtar med varandra och inte utsätter någon för något. Mer om detta senare. Friends använder sig av denna definitionen för kränkning:
“Med kränkning menar vi att någon sagt eller gjort något som fått den utsatte att känna sig ledsen eller sårad och mindre värd. Det kan exempelvis vara att någon skrivit sårande eller elaka meddelanden eller kommentarer[...]”
I nära hälften av fallen har de utsatta blivit kränkta genom att de fått sårande eller elaka meddelanden. I så mycket som 70 % av fallen vet de vem som utsätter dem för kränkningar eller trakasserier. Det är alltså inte en fråga om anonyma kränkningar från okända personer. När det gäller frågan om sexuella trakasserier känner jag att man på friends definierar betydligt mer otydligt. Att kommentera utseendet hos någon med en sexuell underton likställas med att skicka bilder på kön eller direkta sexuella förslag. Detta är oerhört märkligt då detta skulle innebära att för friends är alla former av flörta i så fall sexuella trakasserier. Likaså väljer man att betona att så länge det är mot en persons vilja är det trakasserier. Hur ska någon veta vad den andra personen vill eller inte vill? Att upprepa ett beteende efter att personen sagt nej är självklart trakasserier, men det är inte lika tydligt innan båda parter har positionerat sig. Som återgärder väljer 70 % av de unga att berätta för föräldrar hemma och 60 % blockerar den som de anser betett sig illa mot den. Detta ser jag som väldigt positivt, även om vi inte kan se hur dessa överlappar varandra. Men om vi antar att man antagligen blockerar eller talar med en vuxen där hemma är det definitivt positivt. Eftersom man oftast vet om vem som utsätter en finns det då också en stor chans för den vuxna att göra någonting.
Rapporten från friends finns att läsa i sin helhet här:
https://friends-brandmanualswede.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/04/Friends-natrapport-2017-webb.pdf