Skurup har varit aktuellt i dagarna då kommunstyrelsens ordförande, så tilleda Skurups högsta politiska person Pierre Esbjörnsson avgår från sin post. Motiveringen är huvudsakligen det brandattentat som skedde vid Esbjörnssons hem i September.
Under September månad sattes Pierre Esbjörnssons bil i brand och det sprejades nazistiska symboler på bostaden. Enligt experter fanns det mycket stor spridningsrisk för branden att eskalera till själva bostaden där Esbjörnssons två barn låg och sov. Esbjörnsson meddelade på tisdagen att han avgår på grund av hot mot honom själv och hans familj. Detta uppmärksammades av regeringen och både Statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har gått ut och fördömt och beklagat sig över att hot och attentat har lönat sig och att det är ett hot mot vårt demokratiska system.
– “Vi måste påminnas om att politiker, precis som journalister och konstnärer arbetar med demokratin som fond. När de hotas och tystas, då hotas också hela vårt demokratiska system.” Alice Bah Kuhnke (MP)
Efter attentatet har det skett ökad säkerhet kring Esbjörnsson, säkerhetsvakter vid kommunfullmäktige sammanträden och kommunstyrelsens möten har helt stängts för allmänheten. Det senare har kritiserats kraftigt med motiveringen att det hindrar en demokratisk insyn för vanliga medborgare att kunna granska de styrande. Trots dessa ökade säkerhets insatser väljer han att lämna. I media har det framställts att nazister varit mer framträdande i skurup det senaste året och att klimatet har hårdnat. Det har delats ut nazistiska flygblad både i Skurup och Skivarp och nazister har öppet manesterat i närliggande orten Ystad. Det rör sig dock trots allt om enbart två sådana företeelser i kommunen under hela året så det är tvivelaktigt att kunna konstatera att det överlag rådde ett hårdare format. Det finns heller inget som visar på att vanliga kommuninvånare stödjer de nationalsocialistiska tankarna och det finns inga folkvalda politiker i kommunfullmäktige som driver en sådan linje. Betyder det att vi kan vara lugna? Inte nödvändigtvis. Även om den nationalsocialistiska ideologin inte är accepterad av vanliga människor eller politiker är dess existens ett hot när den tar sig yttringar som direkt skadar människor eller upplevs som hotfulla. Vår demokrati får aldrig kompromissas och det måste visas att det aldrig är ok att genom hot eller våld få igenom sitt politiska budskap.
Kommentera